We gooien weer los! - Reisverslag uit Horta, Portugal van Rob Crena de Iongh - WaarBenJij.nu We gooien weer los! - Reisverslag uit Horta, Portugal van Rob Crena de Iongh - WaarBenJij.nu

We gooien weer los!

Door: Rob

Blijf op de hoogte en volg Rob

29 Juni 2010 | Portugal, Horta

Het is maandag, een hele drukke dag vandaag. Afgezien van de voetbalwedstrijd Nederland Slowakije zal vandaag de Alegria weer vaarklaar gemaakt moeten worden.
Gasfles laten vullen, boodschappen doen, Highaspect fok uitwisselen voor een Genua2, watertanks vol en de boot even afspoelen. Het lijkt zo gebeurd alleen verkijk je je daar dus serieus op. Er zijn zoveel mensen om me heen die nog even een praatje willen maken en met allerlei goed bedoelde adviezen komen, echt even vlot doorwerken is er niet bij. Bovendien was ik vandaag dan eindelijk echt de klos, het is namelijk de traditie dat je, voor vertrek uit Horta, een muurschildering achter laat om een goede veilige reis zeker te stellen. Omdat mijn schilderkunst nou niet zo geweldig is heb ik dit dus uitgesteld tot het laatste moment! Niets menselijks is mij vreemd! Maar als te zien op de foto, het resultaat mag er zijn! Ben zelfs een héél klein beetje trots! Heb alleen een h vergeten in de naam van mijn huidige opstapper wat hij me gelukkig, in ruil voor een biertje bij café sport, wel wil vergeven!
Want gisteravond was het dan de avond dat Anthony (nu wel goed geschreven) verhuisde van de Eolica naar de Alegria. Hij had alleen maar één rugzak! Nou ik heb de boot opnieuw moeten inrichting om nog een beetje in balans te kunnen blijven! Wist niet dat er zo veel gewicht in een rugzak kon! Rum, wijn, kaas etc etc. Ben benieuwd of we in Spanje problemen krijgen met de douane?
En dan de tochtplanning; We hebben in de tijd dat we hier op de Azoren liggen een aantal heel fijne mensen leren kennen met echt heel veel meer ervaring dan ik. Jan en Boukje bijvoorbeeld, een echtpaar uit Friesland die al 5 jaar over de Atlantische oceaan rond zwerven, en Rene en Heleen uit Lelystad, die al 3 jaar rondzwerven en Steve een Amerikaan die al heel lang in zijn eentje de Atlantische oceaan aan het verkennen is. Ik heb zoveel goede adviezen van deze mensen gekregen! Heb het gevoel dat ik een soort accu ben die hard bezig is om op te laden met alle beschikbare informatie! Voelt goed en ben al mijn twijfel gewoon kwijt, er zal echt wel weer wat anders gaan als gepland, maar dat gebeurd dan maar, ik neem het gewoon zoals het komt en laat me niet meer op mijn kop zitten! Ik droomde van deze tocht, en die droom wordt geleefd!
Maar goed dan de tocht planning:
Allereerst varen we morgen naar São Miguel, ongeveer 160 mijl wat voor ons dus anderhalve dag varen in zal houden. Een goede test om te zien hoe het varen met Anthony zal uitpakken! Anthony baalt alleen behoorlijk omdat hij dacht dat de voetbal wedstrijd Portugal – Spanje vrijdag gespeeld zou worden. Niet dus! Precies Dinsdagavond als wij op volle zee zitten! (Beetje binnenpret)
Aangekomen op São Miguel wordt het een kwestie van weersvoorspellingen bekijken om het moment van vertrek naar de Spaanse kust te kunnen bepalen. We spelen ook met de gedachten Santa Maria te bezoeken, ca 60 mijl van São Miguel alleen zal dat echt afhangen van het weer.
We hebben trouwens een extra weersvoorspeller aangeboden gekregen. Ik heb een wereldradio met SSB ontvangst en de vorige schipper van Anthony heeft een SSB zender. Hij heeft ons aangeboden iedere dag om 17:00 de weersvoorspelling voor onze route voor te lezen! Volgens mij zijn er weinig mensen met een privé weerman!
Bovendien is deze man een professionele mastentuiger die mij morgen voor vertrek nog even wil helpen de stand en de buiging van de grote mast te verbeteren. Super, leer ik weer van én loopt de Alegria wellicht nog harder!
Ben heel benieuwd, heb weer zin om los te gooien en het ruime sop te kiezen!
Had vanavond trouwens nog een leuk gesprek met Pedro, één van de gidsen tijdens onze walvis tocht. De man was helemaal door het dolle heen, er waren namelijk midden in een school dolfijnen zomaar een aantal blauwe vinvissen opgedoken die niemand had zien aankomen. De rubberboten lagen praktisch óp deze enorme walvissen en er lagen mensen in het water om de dolfijnen onderwater te kunnen fotograferen. Jammer dat we dit niet zelf hebben mogen meemaken, het enthousiasme van Pedro sprak echter meer dan boekdelen!
We varen morgen exact de richting op waar al deze walvissen de laatste paar dagen gezien zijn dus wie weet!
Bedtijd, morgen vroeg weer op en varen! Volgende verslag vanaf Sãu Miguel!

• 29 Juni 2010 - 09:49

Jan:

Hele mooie schildering, Rob.
    Ben stiekum een beetje jaloers. Geniet in Ponte Delgada.

• 29 Juni 2010 - 12:16

Ada:

Het was Nederland-Slovenie, maar gelukkig heb je meer verstand van zeilen haha

• 29 Juni 2010 - 12:20

Ada:

En ik bedoel natuurlijk Slowakije

• 29 Juni 2010 - 15:24

Kayra:

Hoiii skatjes

hallo hoe is ie daar ik heb nog even een zeggertje als je nog even tijd hebt kun je op www.vimeo.nl dan moet je duet kayra yvet aan klikken en dan die 1e daar heb iki gezwommen op die andere ook wel naar de eeerste 2 weken geleden ik hoef nog maar 1 weekie naar school

xxxxxxxxxxxxxjes kayra

• 29 Juni 2010 - 18:16

Noya:

hoi rob

ik ben eerste geworden
    met zwemmen met mijn groep mama is blij.Over twee weken ga ik naar july ik zal nena een dikke kus van jou geven a love you xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxjes noya.