Dieppe -> Oostende - Reisverslag uit Oostende, België van Rob Crena de Iongh - WaarBenJij.nu Dieppe -> Oostende - Reisverslag uit Oostende, België van Rob Crena de Iongh - WaarBenJij.nu

Dieppe -> Oostende

Door: Rob

Blijf op de hoogte en volg Rob

25 Augustus 2010 | België, Oostende

15:00, ergens halverwege Dieppe en Boulonge.
Na 2 nachten in Dieppe te hebben gelegen zijn we weer op weg. Nog 3 etappes, deze etappe is ongeveer 120 mijl en brengt ons in een keer van Dieppe naar Oostende. Ongeveer 24uur varen dus weer lekker een nachtje doorstaan. Begin de nachten op zee nog bijna te missen ook!
Gisteren in Dieppe zijn we alle drie lekker ons eigen gang gegaan. Lode en Klaas hadden beide verschillende dingen die ze wilden bezichtigen en ik vond het heerlijk om lekker in mijn eentje wat reparaties aan boord uit te voeren, wat te kneuteren en te klooien. Nog wel wat rond gelopen, een crêpe en een biertje op een terrasje gescoord en even bij het Canadese kamp rondgekeken dat hier voor een herdenking was neer gestreken. Het was gisteren namelijk precies 68 jaar geleden dat de Canadezen en de Engelsen geprobeerd hebben bij Dieppe een invasie uit te voeren met het treurige resultaat dat ze volledig in de pan gehakt zijn. Ruim 2000 doden! Als bij de meeste herdenkingen waren hier ook weer een aantal gepensioneerde Canadese en Engelse soldaten, behangen met een heleboel medailles, aanwezig. Gezien hun leeftijd zullen dit soort herdenkingen niet zo heel vaak meer kunnen worden bijgewoond.
Klaas en Lode wilden gisteravond absoluut uit eten om Fruits de Mer te eten. Ik heb me over laten halen en genoten, kreeft, krab, garnalen schelpdiertjes te veel om op te noemen! Een goed fles wijn erbij en een cognacje na, heerlijk! Soms hebben de beide heren wel erg goede ideeën?!
Op dit moment zeilen we weer heerlijk langs de Franse kust. Zonnig en ongeveer 3 to 4 bft halve wind. De Alegria vaart gemiddeld weer 6kn alleen wordt dit een beetje teniet gedaan door de stroom die we nu pal tegen hebben. Over een periode van 24uur maak je 4 kenteringen mee dus we krijgen de stroom vanzelf wel weer mee.
Ondertussen worden we ‘al weer’ gespot door een Franse Douane helikopter, en ja hoor, een goed uur later varen we ‘weer’ naast een douane boot. Waar kom je vandaan, waar ga je heen, wat is de nationaliteit van de opvarenden, steeds de zelfde vragen. Natuurlijk prima, het beveiligen van de Europese grenzen is uiteraard noodzakelijk, ik denk alleen dat de Franse marine geld aan brandstof kan besparen als ze goed zouden registreren wie nu wel en wie nog niet gecontroleerd is.
Het levert ons in ieder geval wel spectaculaire plaatjes op!
21-08-2010, 01:30
Ik heb om 24:00 de wacht over genomen van Klaas en zit nu lekker alleen in de kuip te turen naar alle lichtjes om ons heen, we varen door het nauw van Calais. Duizenden lichtjes aan bakboord en stuurboord, omdat het een mooie heldere nacht is is Engeland goed te zien. Nadeel van al het licht op de wal is dat de scheepvaart erg slecht te zien is, het is hier erg druk, het veer van Calais naar Dover racet hier over het kanaal, het verkeer vaan Noord naar Zuid en visa versa komt hier heel dicht bij elkaar én er liggen erg veel schepen voor anker! Allemaal lichtjes! Een varend schip laat van opzij maar 3 lichtjes zien waarvan één rood of groen behoort te zijn en de vaarrichting van het schip duidelijk moet maken. Het blijft een zoekplaatje! De enige die zich niet door alle lichtjes van de wijs laat brengen is onze radar, ook nu weer een geweldig hulpmiddel!
Ongeveer nog 8 uur, dan lopen we Oostende binnen, één van de eerste plaatsen die ik op de heenweg met Erwin heb aangedaan. Het gevoel dat het einde van deze reis nu toch in zicht begint te komen begint nu toch echt duidelijk te worden en is goed. Ik verlang er erg naar om weer lekker naar huis te gaan, naar July, Nena en mijn vrienden.
Onze bedoeling is om 22 augustus door te varen naar Scheveningen waar Lode van boord zal gaan.