Oostende 6-5-2010 - Reisverslag uit Oostende, België van Rob Crena de Iongh - WaarBenJij.nu Oostende 6-5-2010 - Reisverslag uit Oostende, België van Rob Crena de Iongh - WaarBenJij.nu

Oostende 6-5-2010

Door: Rob

Blijf op de hoogte en volg Rob

06 Mei 2010 | België, Oostende

06-05-2010
Oostende;
5 Mei vertrokken uit IJmuiden. Weersvooruitzicht ziet er goed uit, wind 3-4 uit Noord dus koud, maar niet overdreven hard. Geef ons aub de kans even te wennen aan het ritme van de zee.
Vertrek ging voorspoedig, koud watervrees (eerste keer weer op zee) is gauw overwonnen en we nestelen ons dik ingepakt behaaglijk in de kuip. Zonnetje maakt dat het niet extreem koud aanvoelt.
Erwin lijkt een soort lintworm te hebben dus we eten en drinken de hele dag door. Relaxt!
We hebben afgesproken op de hoogte van Scheveningen de beslissing te maken of we in een keer doorzetten naar Oostende, waarbij we in ieder geval één nacht door moeten zetten, of dat we de nacht in Scheveningen door zullen brengen. Gezien de omstandigheden wordt het dus direct door richting Oostende. We kruisen de Maasgeul ongeveer om 17:00. Altijd weer spannend al die zeereuzen om ons heen, doet je beseffen hoe nietig we eigenlijk zijn. Het weer begint langzaam om te slaan, wind trekt aan en het wordt snel kouder. Zeilen reven, boot storm klaar maken.
Golf hoogte neemt snel toe (~ 2m+) waardoor eten klaarmaken moeilijk is geworden dus even gauw een eenvoudige ‘smaakloze’ koude maaltijd.
Erwin geeft aan een wacht in het donker niet te zien zitten dus probeer ik overdag wat te slapen om s’avonds zelf de wacht te kunnen houden. We moesten de aanloop van Vlissingen, Antwerpen én Zeebruggen in het donker kruisen dus zaak om wakker te blijven! En het was koud!!!! Thermokleding, een molton trainingsbroek, 3 truien over elkaar, een zeilpak én dat alles nog ingepakt in een slaapzak was niet voldoende om warm te blijven. (Noordenwind geeft in dit geval de (koude)wind direct in de kuip waardoor schuilen achter een sprayhoed geen zin meer heeft.) Is dit leuk??
De harde wind had in ieder geval één voordeel, we hebben constant ca 6 Kn gelopen (1 Kn ~ 1,8Km/uur) waardoor we eerder dan verwacht in Oostende aan zijn gekomen. Om 4 uur vanochtend lagen we moe maar toch voldaan vast in. Erwin geeft duidelijk aan het in het donker varen niet meer te zien zitten, deze ervaring onder dit soort omstandigheden hebben geen goed gedaan aan zijn zelfvertrouwen om s’nachts alleen de wacht te houden. Kan me dit wel een beetje voorstellen, hoge golven, koud en links en rechts grote schepen om je heen waarvan je alleen een paar miezerig kleine lichtjes ziet. Een klein beetje te veel van het goede voor een eerste keer op zee én s’nachts. Ik kan me zijn zorg goed voorstellen. We passen ons reisplan aan en proberen de tocht op te delen in dagtochten. Heb daar zelf niet echt veel problemen mee, denk alleen niet dat we Brest zullen gaan halen.

• 06 Mei 2010 - 20:07

Roelie:

Hi Rob & Erwin ik wordt al zeeziek als ik jullie verhaal lees en bibber van de kou (ook niks gewend he) - goed plan om overdag te varen en niet 's nachts bij al die grote boten en op de grote zee voel je je somns zo nietig - het relaxen zal jullie zeker goed doen!

Ciao,
    Roelie

• 06 Mei 2010 - 20:14

Ada:

Je eerste doel is bereikt. Donderdag in Oostende. Jammer van het niet doorvaren in het donker. Ik weet dat jij Rob dat niet erg vind. Maar je bent met 2 mensen en dat betekent rekening houden met. Veel succes met de volgende stap

• 06 Mei 2010 - 20:21

Carolien:

hahaha, gebruik de foto toch maar niet als verhuiskaart.....ehm wat zullen ze denken!
    Erg leuk om jullie zo te kunnen volgen. Doe rustig aan, jullie hebben toch echt vakantie..... en genieten mannen!

• 06 Mei 2010 - 23:43

Arjen:

Ziet er goed uit! Een zeer ruw sommetje: van Oostende naar Brest is hemelsbreed 600 - 700 km oftewel ruim 1200 mijl gedeeld door 6 knopen = dat is ruim 200 uur .... Liever relaxt en niet non-stop doen dus. Zet'm op mannen en geniet vooral. H.gr. van José, Arjen en kids

• 07 Mei 2010 - 07:03

Richard:

hoezo tijd om relaxen, je moet toch hard werken op een zeilboot heheheh

gr de veentjes

• 07 Mei 2010 - 10:02

Marcel/Trix:

Spectaculair verhaal! Dat is het wel het toppunt van het Calimero-effect, met je zeilboot tussen die reuzenschepen! Weer een ervaring rijker. Rustig aan! Je komt in ieder geval als een echte zeebonk weer terug ;-) en je hebt weer een avontuur voor thuis: een boek schrijven over de spannende avonturen op zee!
    Groetjes!

• 07 Mei 2010 - 16:00

Joke En Hans:

Ai ai bemanning van de Alegria,de eerste dagen zijn het moeilijkst,doe vooral kalm aan datje ook een vakantie gevoel krijgt,er zijn genoeg schitterende havens waar je af kunt meren.
    gr.jo en hans

• 07 Mei 2010 - 16:22

Bé:

Zal jullie blijven volgen,het is nog maar 131 dagen. Succes mannen.

• 07 Mei 2010 - 19:28

Jan En Sieta:

jaja relaxen moet maar weer thuis. Blijf positief denken iedere zeemijl brengt jullie niet alleen dichter bij de eindbestemming, maar ook zuidelijker bij heerlijk warm weer, cocktails en andere tropische lekkernijen....dus on the waves to a better place.

• 07 Mei 2010 - 20:21

Jan:

Rob & Erwin. Leuk om jullie op deze manier te kunnen volgen. Wij gaan even een 2 tal weken kamperen maar dat is zeer luxe vergeleken met jullie verblijf.

• 07 Mei 2010 - 20:50

Walter Van Megen:

Hoi Rob,
    Vandeweek regelmatig aan je gedacht, tijdens relatief korte tochtjes over het IJsselmeer in de koude noordelijke wind. Maar jij gaat de goede kant op...richting het zuiden!
    Rustig an en geniet!

Adiós, Walter

• 08 Mei 2010 - 11:39

Lucy:

Hoi Rob, Is het nu weer alegria op de"Alegria"na de pech? Ga voorspodig door! Gr. lucy

• 09 Mei 2010 - 21:05

Geert:

Nou, mannen gaat toch wel snel met de boot. Oostende weer gehad en daarmee ook het drukste en koudste stuk neem ik aan. Het kan dus alleen maar beter worden. In elk geval benijd ik jullie niet zo met zijn tweetjes in een klein bootje op de grote plas. Volhouden, het mooste stuk gaat nog komen.